Ondernemer, word jij wel eens tegengesproken?

Misschien als je net zoals ik ouder bent van een puber. Maar ook als ondernemer of zzp’er? Bij de politie is tegenspreken inmiddels een bekend fenomeen. Een tegenspreker heeft bij een onderzoek de taak om gaten te schieten in de aannames en hypotheses en te bekijken of de alternatieven goed onderzocht zijn. Het is ook zeker interessant voor ondernemers.

Tegenspreken van ondernemers?
Tegenspreken is voor iedereen nuttig. En helemaal voor ondernemers. Die zijn van nature eigenwijs en willen vaak veel sneller dan mogelijk is. En vooral alles tegelijk. Die passie en bevlogenheid brengt ze heel ver. Aan de andere kant kunnen enthousiasme en dadendrang ook hun blinde vlekken worden. Een goede tegenspreker – helaas is de naam een beetje misleidend – komt dan als geroepen. Een echte tegenspreker spreekt namelijk niet tegen, maar vraagt!

Optrekkende ochtendmist
Een tegenspreker stelt je dus vooral vragen. Vragen die je aan het denken zetten en die je een andere wereld laten zien. Eigenlijk moet je na een gesprek ervaren dat de ochtendmist aan het optrekken is. Een tegenspreker stelt je vragen als: Waarom ben je je bedrijf gestart, wat zou je anders doen als je weer opnieuw mocht beginnen, wat maakt je bedrijf sterk, welke klanten heb je graag etc. Misschien voelen sommige vragen ongemakkelijk. Ze schuren. En ze leggen misschien iets bloot wat onbewust al aan het knagen was. Dat is goed. Het brengt je verder. Het klaart de lucht.

Het juiste moment?
Tegenspreken kan altijd. Bijvoorbeeld bij de start van je bedrijf. Je krijgt door de vragen een bevestiging of je op de goede weg zit of toch een beetje bij moet sturen. Het kan ook handig als je nieuwe wegen inslaat. En als het wat tegenzit kunnen die prikkelende vragen je ook helpen bij het vinden van de oorzaak en de oplossing.

Wie spreekt jou nou tegen?
Natuurlijk kan en moet je jezelf af en toe ook kritische vragen stellen. Maar soms helpt het als een ander je die vragen stelt. Zoals een mooie quote van Omdenken luidt: Vissen zullen als laatste ontdekken wat water is. Als je ergens middenin zit, redeneer je toch vaak in je eigen straatje. Een goede tegenspreker luistert met een open mind. en stelt ondertussen prikkelende vragen. Hij of zij moet met een afstand naar jou en je bedrijf kunnen kijken en tegelijk dichtbij kunnen komen.

Waar?
Het vraagt ook wat van jou als ondernemer. Je moet er voor open staan dat iemand prikkelende vragen stelt over hetgeen waar jij al je energie, passie en tijd in stopt. Dat vraagt om een omgeving waarin je op je gemak bent en waar je ook durft los te laten. Mij schieten de haal- en breng fietstochtjes met mijn kinderen te binnen. Ik heb meegemaakt dat ze in de gutsende regen vertelden wat ze dwars zat. Nou kan niemand van jou verlangen dat je in je regenponcho ontspannen over je bedrijf gaat vertellen. Wel dat je een plek uitkiest die voor jou goed voelt. Anders zou je je nog echt tegengesproken voelen.