Kies en je zult gekozen worden

Afgelopen voorjaar sprak ik met een vriendin, ook ondernemer, over netwerken en het vinden van klanten. Zij zei:”Kies en je zult gekozen worden.” Dat vond ik een mooie uitspraak. Door de duidelijkheid, de logica en vooral door de eenvoud, die overigens behoorlijk misleidend bleek te zijn.

Een wijnbal, zuurstok of nougatblok
Kiezen is namelijk helemaal niet eenvoudig. Dat begint al als kind. Stel je eens voor. Je bent weer zes en je staat op je tenen voor die enorme snoepkraam op de kermis. Je moeder, toen nog niet gehinderd door kennis over het gif dat suiker heet, fluistert zacht: “kies maar iets uit.”. Je strekt je zo ver uit als je korte beentjes toestaan. De kleuren overweldigen je en je proeft van alles zonder dat je al iets hebt genomen. Wat doe je? Neem je een wijnbal, zuurstok, of toch een nougatblok? Zo jong als je bent, voer je al een innerlijke strijd. Je moeder kijkt je ongeduldig aan en uiteindelijk kies je voor de zuurstok. Die stress bij de snoepkraam ervaar je ook bij het kiezen van potentiële klanten. Nou, wil ik die niet degraderen tot kleverige suikerwaren. Maar ze trekken je wel allemaal aan. En juist door bewuste keuzes te maken, geniet je het meest. Zowel persoonlijk als financieel.

Drie marsen en een Red Bull
Niet dat dit bewust kiezen vanzelf gaat. Integendeel. Net als veel anderen had ik mijn doelgroep lekker ruim gedefinieerd: kleine startende ondernemers. En gelukkig zijn dat er tegenwoordig heel veel. Om in het jargon van de kermis te blijven: altijd prijs. Maar er is iets grappigs gebeurd. Die kleine startende ondernemers komen inderdaad op mijn pad. Maar wat blijkt nu. Het zijn veelal eigenwijze, creatieve en vernieuwende ondernemers met een enorme passie voor hun vak. Mensen die mij het gevoel geven alsof ik drie marsen en een Red Bull heb genuttigd. En voor deze mensen kan ik het meest betekenen. Ik heb dus onbewust gekozen. Bijvoorbeeld door de inhoud en stijl van mijn blogs en het bezoeken van bepaalde netwerkbijeenkomsten

Dus loop gerust kwijlend en gekweld door twijfel langs de kraam met Hollandse Suikerwaren en kies vervolgens resoluut een nougatblok, kaneelstok of sla af naar de groentekraam op de markt. Je weet tenslotte zelf het best wat goed voor je is.