Het NIEUWE nieuwe werken

Mensen drommen samen, de flessen champagne stevig in hun hand. Ouders dragen de kleinste kinderen op hun nek. Gezamenlijk schuifelen we richting middernacht. Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één galmt boven de mensenmassa uit. En dan is het 1 januari 2015. Daar op het overvolle de Brouckèreplein in Brussel dringt het tot me door: ergens in Nederland gaat er een knop om in een computersysteem. Ik ben vanaf dit moment officieel eigenaar van www.annemariecuvelier.nl.

PZ
Brussel ligt inmiddels al weer bijna een half jaar achter me. Het is tijd om terug te kijken op mijn eerste half jaar als PZ (parttime zelfstandige). En zoals ieder zichzelf respecterend bedrijf ga ik daarvoor naar de hei. Gelukkig ligt die bij mij op de hoek. Als ik een plek in de zon heb gevonden, verschijnt op mijn netvlies een flip-over. Bovenaan staat in grote letters: wat is je het meest bijgebleven? De gedachten buitelen door mijn hoofd. En even later vult mijn marker vanzelf het lege vel:

  • Minstens 75 nieuwe mensen ontmoet
  • Een eigen website gemaakt
  • Twee workshops ontwikkeld en gegeven
  • Meer zicht op mijn eigen “why”
  • Eerste belastingaangifte
  • Video’s choppen
  • De massa’s boeken die ik heb verslonden
  • Timebanking
  • Minder werken

Een greep uit de champagnemomenten

 Mijn website en Wesley Sneijder
Het meest heb ik mezelf verbaasd met het ontwikkelen en maken van mijn eigen website. Jarenlang heb ik elke poging om ook maar iets in die richting te doen, geboycot. Nu puzzel ik net zo lang tot ik het voor elkaar heb. En dan ben ik net Wesley Sneijder die na een doelpunt zijn vreugdedansje maakt.
Belastingaangifte
Je zult het niet geloven maar mijn eerste belastingaangifte was ook zo’n champagnemoment. Het was me gewoon gelukt om iets van een administratie op te zetten. Nu klinkt dit misschien heel droevig in de oren van veel mensen. Geloof me, voor mij voelde dit als het halen van mijn rijbewijs. Alles wat maar enigszins op techniek en administratie lijkt, houd ik normaliter op veilige afstand.

Time banking Omdat klanten nou eenmaal niet spontaan bij je op bezoek komen, drink ik veel koffie op allerlei netwerkbijeenkomsten. Gelukkig ontmoet ik daar allemaal mensen die in hetzelfde schuitje zitten. En dat is fijn. Zo kun je elkaar helpen. De één helpt je bij je website en in ruil daarvoor schrijf jij een mooie tekst. En pas heb ik geleerd dat daar een hele mooie term voor is: timebanking. Met alle respect het klinkt toch wat sexyer dan ruileconomie.
Minder werken
Niets is minder waar. Ik ben alleen maar meer gaan werken. De tijd dat ik minder op de payroll sta, heb ik in vijfvoud doorgezet naar mijn eigen bedrijf. Mijn avonden en weekenden zijn gevuld met o.a. lezen, bloggen, trainingen ontwikkelen, video’s choppen en niet te vergeten administratie. Alleen is het geen werk maar hobby.

KvK in huis
Als het om je eigen bedrijf gaat, je hart en lang gekoesterde wens, wordt alles anders. Ik doe nu dingen die ik een half jaar geleden nog nooit had gedaan en/of tot het uiterste vermeed. Dus als we praten over persoonlijke ontwikkeling, denk ik dat organisaties naast trainingen en cursussen vooral eigen bedrijven zouden moeten faciliteren voor hun medewerkers.
Het is tijd voor de eerste inhousevestiging van de KvK!