Anja de Die

P1100033

Hieronder lees je het verhaal van Anja de Die. Anja is eigenaar van INZICHT-IN-ZICHT (www.inzicht-in-zicht.nl), een praktijk voor training en coaching.

Je eigen pad kiezen. Dat heeft Anja de Die de laatste jaren heel bewust gedaan. Een heupoperatie zorgde voor de ommekeer. Ze kwam toen via haar Mensendiecktherapeut in aanraking met NLP. En dat laatste heeft haar leven een totaal andere wending gegeven.

Voor anderen zorgen

Anja’s leven bestond voor een groot deel in het teken van de zorg voor haar kinderen en de mantelzorg voor haar beide ouders. En daarnaast deed ze veel vrijwilligerswerk. Vier jaar geleden, vlak na haar operatie, vroeg ze zich af wat zij zelf nou eigenlijk wilde doen. Toen maakte ze kennis met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Al snel na de eerste trainingen wist ze dat ze
hiermee verder wilde gaan. Toen herinnerde zij zich ook weer hoe leuk ze het had gevonden om trainingen te geven aan collega’s in de periode dat ze bij Randstad werkte.

 “Mijn verhaal is ook mijn missie”

Voor Anja is het nu heel duidelijk. Ze zegt daarover zelf: “Mijn missie is om vrouwen te begeleiden meer in hun kracht komen zodat ze het leven in volle potentie kunnen leven. Toen ik erover nadacht waarom dat nu mijn missie is, bedacht ik me dat dit ook mijn eigen verhaal is. Ik zie veel vrouwen om me heen die heel erg op anderen zijn gericht en zichzelf daarbij nogal eens vergeten. Zelf heb ik inmiddels ervaren dat je dit wel degelijk kunt veranderen. NLP heeft mij bewust gemaakt van de keuzes die ik maakte. Ik help nu andere mensen om stappen te zetten in hun ontwikkeling. Door mijn vragen en de oefeningen die ik doe zet ik mensen aan het denken. Zo verbind ik mensen met hun eigen wijsheid.

“Het kwartje zien vallen”

Wat ik iedere keer weer heel mooi vindt, is als mensen dingen gaan herkennen en zich bewust worden. Dat is de eerste stap naar verandering. Als ik vertel hoe dingen werken en wat je ook anders zou kunnen doen, dan zie ik voor mijn ogen kwartjes vallen bij mensen. Dat is zo mooi. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren, geeft voldoening. Zo gaf ik een keer de workshop voor ouders van pubers. De volgende dag kreeg ik al een mail van een mevrouw die zei: ‘Ik heb gedaan wat je vertelde en had daarna zo’n leuk gesprek met mijn zoon’.”

Eigen ervaringen

Het bijzondere van Anja’s trainingen is dat ze zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen. Anja legt uit: “Ik vertel mensen hoe NLP voor mij heeft gewerkt. Zo heb ik zelf veel gehad aan de trainingen in o.a. het contact met mijn kinderen het bewustworden van de dingen die ik doe en hoe ik kon veranderen wat niet voor mij werkte. Die persoonlijke ervaringen deel ik dan. Dat is een bewuste keuze. Ik vind dat ook echt de kracht van mijn trainingen. Door mezelf kwetsbaar op te stellen haal ik meer uit mijn trainingen. Daardoor komen verhalen van mensen los. En van verhalen van anderen leren we.”

Tot slot is haar eigen verhaal nogal altijd het beste bewijs dat je in je leven andere keuzes kunt maken. ”Als je me vier jaar geleden had gezegd dat ik een eigen trainings- en coachingspraktijk zou beginnen, had ik gezegd dat is niks voor mij. Wie ben ik om dat te doen. En moet je me nu zien. Ik heb een eigen praktijk”, zegt ze trots.